سفارش تبلیغ
صبا ویژن

مدهامّتان: علوم و معارف قرآن و حدیث

شرایط ظهور امام زمان(ع) از نگاه قرآن

این پست را در عین حالی که به خوانندگان تقدیم می کنم، می خواهم از یک واقعه جالب هم خبر دهم. خبرگزاری محترم فارس تاکنون دو نوبت با اینجانب مصاحبه کرده است. نوبت اول درباره اعتکاف بود که در پست قبلی آمده است. در آن نوبت من مصاحبه شفاهی داشتم و میان آنچه که من گفته بودم و آنچه در این خبرگزاری انعکاس یافته بود، تفاوت وجود داشت. من احساس کردم، اگر مصاحبه را به صورت نوشتاری انعکاس دهم، این تفاوت نخواهد بود. منتها باز چنین شد و در نوبت دوم که درباره مهدویت بود، این گونه شد که اینک ملاحظه می کنید.

با عرض سلام

سوالات مصاحبه را خدمت شما می فرستم، اگر تا آخر هفته اقدام به ارسال پاسخ سولات نمایید، لطف می کنید.

1.          ضرورت و چگونگی زمینه ظهور توضیح دهید.

2.          آیا دکترین مهدویت قابلیت اداره جهان در همه زمینه ها دارد؟

3.          در زمینه مذاهب نوظهور چه عکس العمل مناسبی را می توان انجام داد؟

4.          چه اقدامی در برابر افرادی که مهدویت را زیر سوال می برند می توان انجام داد؟

5.          استراتژی انتظار چیست؟ شیعیان در زمینه سازی و پرداختن به استراتژی چه نقشی دارند؟

6.          چگون می توان جز سربازان امام زمان قرار گرفت؟

                                                                          با تشکر

                                                                       خبرنگار خبر گزاری فارس

به نام خدا و با سلام

با عرض شرمندگی باید عرض کنم که من از پاسخ به این سؤالات معذورم. این سؤالات در تخصص من نیست. من در زمینه مهدویت تحقیق نکرده ام. چند ساعتی در اینترنت جستجو کردم و مطالب زیادی را خواندم؛ اما دریافتم که اگر من بخواهم حرف جدیدی بزنم، باید وقت زیادی بگذارم و این در حالی است که اولویتی ندارند. پاسخ های سطحی و عامیانه نیز از عهده من خارج است و مورد پسندم نیست. مع الوصف در پاسخ به سؤالات ذیل مطلبی را که رضایتم را برای نشر جلب نمی کند، می نویسم.

  1. ظهور امام زمان(ع) وقتی ضرورت می یابد که آمادگی برای استقبال از یک منجی در بخش بزرگی از جهان وجود داشته باشد. نمونه های قبلی ظهور منجی در تاریخ نشان می دهد، خداوند وقتی منجی برای ملتی فرستاده است که آنان به شدت تحت ستم بودند و با تمام وجود و از سویدای قلب از خداوند ظهور یک منجی را طلب می کردند. برای مثال، وقتی بنی اسرائیل از حضرت موسی(ع) استقبال کردند که تحت ستم فرعون بودند. مردانشان به قتل می رسید و زنانشان به کنیزی گرفته می شد. در سوره قصص چنین آمده است: إِنَّ فِرْعَوْنَ عَلا فِی اْلأَرْضِ وَ جَعَلَ أَهْلَها شِیَعاً یَسْتَضْعِفُ طائِفَةً مِنْهُمْ یُذَبِّحُ أَبْناءَهُمْ وَ یَسْتَحْیی نِساءَهُمْ إِنَّهُ کانَ مِنَ الْمُفْسِدینَ (4) وَ نُریدُ أَنْ نَمُنَّ عَلَى الَّذینَ اسْتُضْعِفُوا فِی اْلأَرْضِ وَ نَجْعَلَهُمْ أَئِمَّةً وَ نَجْعَلَهُمُ الْوارِثینَ (5)؛ فرعون در کشورش طغیان کرد و ساکنانش را گروه گروه کرده بود. (به گروهی قدرت داده بود؛ اما) گروهی را ضعیف نگاه داشته بود. فرزندانشان را می کشت و زنانشان را زنده نگاه می داشت. او تبهکاری می کرد. (خداوند فرمود: ) ما می خواهیم، بر ضعیف داشته شدگان در این کشور منت نهیم و آنان را پیشوا و وارث گردانیم. در جای دیگر آمده است که فرعونیان بنی اسرائیل را شکنجه می کردند: یَسُومُونَکُمْ سُوءَ الْعَذابِ (ابراهیم، 6). یا همین بنی اسرائیل وقتی از طالوت به عنوان یک منحی استقبال کردند که از سرزمینشان اخراج شده بودند(بقره، 246). شاید چنین وضعیتی در جایی مثل فلسطین موجود باشد؛ اما در مناطق دیگر چنین وضعی نیست. در روایات نیز آمده است که امام زمان وقتی ظهور خواهد کرد که ظلم جهان را فرا گرفته باشد. شاید یک وضعیتی مثل جنگ جهانی سومی چنین شرایطی را فراهم کند. بعید نیست، پافشاری آمریکا بر حمایت از اسرائیل و بیداری امت های اسلامی و اهتمام آنان به احقاق حق فلسطینیان چنین شرایطی را فراهم سازد. در پاره ای از روایات نیز آمده است، در منطقه سوریه یعنی نزدیک اسرائیل جنگی شروعی خواهد شد که مصادف با ظهور امام زمان خواهد بود. به طور طبیعی تا مسلمانان به چنین بیداری و اهتمامی نیل پیدا نکرده اند و حاکمان وابسته به امریکا در کشورهای اسلامی سلطه دارند و امکان بیداری و انگیزش مسلمانان برای احقاق حق فلسطینیان وجود ندارد، زمینه ای برای ظهور امام زمان نیز فراهم نیست. به نظر می رسد، ما از رهگذر ترویج مکارم اخلاقی و قسط اسلامی و  با پیاده کردم احکام اسلامی در کشور و نشان دادن یک مدل حکومتی موفق و عادلانه و مردم پسند و با رشد و توسعه علمی و تکنولوژی در کشور خود و نیز اطلاع رسانی به مسلمانان منطقه می توانیم زمینه ظهور امام زمان را فراهم سازیم.
  2. تردیدی نمی توان داشت که دکترین مهدویت به معنای یک مدل حکومتی عادلانه، مطلوب امت های جهان به ویژه امت های تحت ستم است. اساساً، دین اسلام و قرائت امروزی اش یعنی دکترین مهدویت، فطری و مقبول دل انسان هاست. در صورتی که ما بتوانیم، پاسخ ها و راه حل های نظری و عملی روزآمد و متناسب با نیازها و خواسته های فطری و قلبی ملت خود در مرتبه اول و ملل دیگر در مرتبه بعد ارایه کنیم، دکترین مهدویت مورد پذیرش ملت ها قرار خواهد گرفت و زمینه مساعدی بر ظهور امام زمان و اداره جهان به دست مبارک ایشان فراهم خواهد شد.
  3. مذاهب و نحله های انحرافی نوظهور در پاسخ به نیاز فطری امروز بشر پدید می آید. چنان که علف هرز در کویر نمی روید؛ بلکه در زمین آباد و مساعد رشد می کند. نحله های منحرف نیز این چنین هستند. بدیهی است که ترویج آموزه های فطری اسلامی و مهدوی از یک سو، و نقد منطقی و جدال احسن با مکاتب انحرافی و دعوت عملی جوانان به آموزه های اسلامی می تواند از رشد آن مکاتب جلوگیری کند. ما باید هم روح جوانان را از شراب طهور عشق به مهدی به عنوان عبد صالح خدا سیراب کنیم و هم عقل آنان را با استدلال و منطق در زمینه دکترین و جامعه مهدوی تعالی و تکامل ببخشیم. با تعالی و ترقی روح و عقل جوانان هم از مکاتب انحرافی اعراض می شود و هم به آموزه های اسلامی و مهدوی اقبال می گردد.
  4. همان طور که گفته شد، معرفی دکترین مهدویت و پاسخ به سؤالات مطرح درباره آن و ترویج بحث علمی و منطقی در زمینه های آموزه های مهدوی و اسلامی بهترین راه مقابله با اندیشه های رقیب است. بدیهی است که با هر چیزی باید از جنس خودش مقابله کرد. دکترین مهدویت دو بعد دارد: بعد نظری و بعد عملی. در بعد نظری باید با سلاح برهان و منطق و استدلال و جدال احسن در یک فضای آزاداندیشی با نظرهای رقیب مقابله کرد و در بعد عملی با ارایه الگوی عینی و رفتاری مطلوب و جاذب و مردم پسند از یک فرد و جامعه مهدوی الگوهای رقیب را از رونق انداخت.
  5. انتظار ظهور از عشق و میل قلبی به یک جامعه و جهان متعالی و مطلوب و الهی سرچشمه می گیرد و به اقدام عملی برای تحقق آن جامعه و جهان می انجامد. بنابراین استراتژی و هدف غایی انتظار، تحقق چنین جامعه و جهانی است. نقش و وظیفه شیعه به عنوان جمعی که منتظر و عاشق تحقق چنین جامعه و جهانی هستند، این است که در دو بعد روحی و عقلانی جامعه بشری را به جانب چنین جامعه و جهانی سوق بدهند. باید از سویی با خواندن ادعیه و اشعار دل انگیز و شورآفرین و یادکرد سجایای اخلاقی و الهی امام زمان دل ها و قلب ها را به عشق او گرفتار کرد و از سوی دیگر با تبلیغ عقلانی و آزاداندیشانه دکترین مهدویت و حکومت عدل جهانی امام مهدی عقل ها و اندیشه ها را اقناع و تقویت نمود.
  6. اگرچه بسیار مایه سعادت و خوشبختی است که کسانی در وقت ظهور و قیام امام زمان حیات و حضور داشته باشند و توفیق جهاد و تلاش برای تحقق جامعه و جهان مهدوی را پیدا کنند، اما با لحاظ غرض از قیام آن امام که گسترش عدل و قسط و اخلاق و احسان در جامعه بشری است، باید گفت: هرکسی در هر زمانی بتواند با نظر و عمل، قسط و عدل و اخلاق و احسان را ترویج کند، سرباز امام زمان تلقی می شود.

 نکونام: سربازان اباصالح (عج) در هر عصری وجود دارند.

خبرگزاری فارس: عضو هیئت علمی دانشگاه قم با اشاره به شرایط ظهور امام عصر (عج) گفت: سربازان امام اباصالح (عج) در هر زمان و عصری حضور داشته و دارند.

جعفر نکونام امروز در گفتگو با خبرنگار فارس در قم با تبریک فرارسیدن ایام نیمه شعبان در مورد ابعاد لازم برای ظهور اظهار داشت: ظهور امام عصر (عج) نیازمند آمادگی جهان و جهانیان است و تنها با خواست خداوند و در خواست قلبی بشر از پروردگار محقق می‌شود.

وی با اشاره به داستان حضرت موسی (ع) و بنی‌اسرائیل اظهار داشت: مردم زمان موسی در اثر ظلم و ستم فرعون پیغمبری موسی (ع) را مورد قبول و استقبال قرار دادند.

عضو هیئت علمی دانشگاه قم درباره آیه 246 سوره بقره گفت: این آیه بیانگر این است که بنی اسرائیل در شرایطی طالوت را به عنوان منجی پذیرفتند که از سرزمین خود آواره شدند.

عضو هیئت علمی دانشگاه قم اضافه کرد: طبق آیات و روایات ظهور قائم آل محمد(عج) در شرایطی به وقوع می‌رسد که ظلم و ستم در سراسر دنیا فراگیر شود.

نکونام در سراسرعالم بشری شرایط استقبال از منجی عدالت‌گستر را تنها در فلسطین کنونی پابرجا دانست و بیان داشت: این وضعیت می‌تواند مقدمه‌ای برای بیداری مسلمانان دنیا برای احقاق حق فلسطینیان و ظهور منجی عدالت را فراهم کند.

وی تاکید کرد: تا مسلمانان به چنین بیداری نیل پیدا نکنند و حاکمان آمریکا بر کشورهای اسلامی سلطه دارند زمینه‌ای برای ظهور امام عصر(عج) فراهم نیست.

عضو هیئت علمی دانشگاه قم در پایان یادآور شد: با ترویج مکارم اخلاقی، قسط اسلامی و برپایی احکام اسلامی و نمایان کردن مدل حکومتی موفق، عادلانه و مردم‌پسند به سراسر جهان می‌توان زمینه‌هایی برای فرج امام زمان(عج) فراهم کرد.

عضو هیئت علمی دانشگاه قم با بیان اینکه دکترین مهدویت مدل حکومتی عادلانه و مطلوب امت‌های جهان است افزود: در صورتی‌که جامعه اسلامی مدل‌های نظری و عملی متناسب با خواسته‌های فطری انسان‌ها ارائه کند بشریت با پذیرش مهدویت زمینه مساعدی برای ظهور فراهم می‌کند.

نکونام پاسخ مناسب و درست به مذاهب نوظهور و انحرافی را ضروری دانست و تاکید کرد: با سیراب کردن روح و عقل جوانان از شراب ظهور و عشق به مهدی موعود (عج) به عنوان عبد صالح خدا می‌توان از پیشرفت مکاتب نوظهور جلوگیری کرد.

وی تحلیل منطقی و علمی در زمینه آموزه‌های مهدوی و اسلامی بهترین ابزار برای مبارزه با شبهات مهدویت معرفی کرد و بیان داشت: با برهان و منطق و الگوی عینی و رفتاری مطلوب می‌توان شبهات مهدویت از میان برداشت و آنها را از رونق انداخت.

وی با بیان اینکه سربازان امام اباصالح (عج) در هر زمان و عصری می‌توانند حضور داشته باشند گفت: بشر در هر زمانی می‌تواند با عمل به قسط، عدل، اخلاق و احسان در صف سربازان حضرت صاحب الزمان(عج) قرار گیرد.  منبع